Trambestuurder

Als Trambestuurder breng je reizigers snel, veilig en comfortabel naar de plaats van de bestemming

Bekijk vacatures (2)

Reizigers zorgeloos van A naar B brengen: daar draait alles om als bestuurder bij de RET. Al rijdend in een tram heb je een unieke baan, met allerlei mogelijkheden om verder door te groeien. Als bestuurder ben je als geen ander verbonden met Rotterdam én haar inwoners.

Opleiding trambestuurder

Voordat je een officieel een tram mag besturen, volg je eerst een opleiding van zo’n 3 maanden (full time). De opleiding wordt gegeven in onregelmatige dienst, dus ook in de weekenden en op feestdagen. De eerste periode wordt ook wel de ‘leermeesterfase’ genoemd en zal 7 weken duren. Tijdens deze periode leer je de technische zaken, de regelgeving en de procedures, maar leer je ook met de tram te rijden door het verkeer. De periode wordt afgesloten met 3 theorie-examens.

Als je bent geslaagd voor de eerste periode dan ga je samen met je mentor zogenoemde ‘exploitatiediensten’ rijden: diensten mét passagiers. Hier leer je onder andere hoe je de rijdienst en het rooster moet lezen, hoe je moet aflossen, en hoe de communicatie met de conducteur en de Centrale Verkeersleiding (CVL) gaat. Deze periode wordt afgesloten met een praktijkexamen. Geslaagd? Dan mag je jezelf zelfstandig trambestuurder noemen.

Zo solliciteer je bij de RET

  • 1. Solliciteren

    - Je verstuurt je cv en motivatiebrief via de sollicitatieknop onderaan de vacature. - Je cv en motivatie worden bekeken en de recruiter neemt zo snel mogelijk contact met je op. Voldoe je aan de eisen? Dan krijg je een uitnodiging voor het maken van een capaciteitentest en persoonlijkheidsvragenlijst. Als je beide testen hebt gehaald, dan word je uitgenodigd voor de selectiebijeenkomst.

  • 2. Selectiebijeenkomst

    Op de selectiebijeenkomst krijg je meer informatie over de functie en de RET als organisatie. Daarnaast voer je een kort één-op-ééngesprek, waarin de praktische zaken worden besproken. Denk bijvoorbeeld aan het bezit van een rijbewijs, een eventueel vereist diploma en het hebben van een geldig legitimatiebewijs. Als er geen bijzonderheden zijn word je ingepland voor een tweede gesprek en een rijtest.

  • 3. Tweede gesprek

    Tijdens het tweede gesprek en de rijtest wordt je motivatie voor de functie besproken en wordt er gekeken of er een match is met de RET. Als er een match is tussen jou en de RET word je ingepland voor de WLS-keuring, oftewel: de wetlokaalspoorkeuring. Deze keuring bestaat uit een psychologisch en medisch onderdeel; beide onderdelen moeten behaald worden.4. Aangenomen

  • 4. Aangenomen

    Het einde is in zicht. Als je alle rondes positief hebt doorlopen doen wij jou een arbeidsvoorwaardenvoorstel. Ga je akkoord met het voorstel? Gefeliciteerd, dan ben je aangenomen.

Verhalen van collega’s

  • Ilse

    Metrobestuurder


    "Je krijgt een interne opleiding om de metro goed te besturen."

    Bekijk video
  • Fouad

    Trambestuurder


    "Een tram besturen doe je niet zomaar even."

    Bekijk video
Meer verhalen

Vragen? Stel ze hier

  • Peter Dirk Bilker

    Corporate Recruiter Techniek & IT