Metro

Als metrobestuurder breng je reizigers snel, veilig en comfortabel naar de plaats van de bestemming. Solliciteer snel en ontvang een tekenbonus tot €2.500,- netto!

Bekijk vacatures (2)

Solliciteer snel en ontvang een tekenbonus tot €2.500,- netto!

Reizigers zorgeloos van A naar B brengen: daar draait alles om als bestuurder bij de RET. Al rijdend in een bus, tram of metro heb je een unieke baan, met allerlei mogelijkheden om verder door te groeien. Als bestuurder ben je als geen ander verbonden met Rotterdam én haar inwoners.

Opleiding metro

Ook voor het besturen van een metro geldt dat je eerst een opleiding van zo’n 3 maanden moet volgen. De opleiding wordt gegeven in onregelmatige dienst, dus ook in de weekenden en op feestdagen. De opleiding bestaat uit 2 blokken theorie en 2 blokken praktijk. Tijdens de theorieblokken krijg je onder andere E-learnings in combinatie met simulatortrainingen. Tijdens de praktijkblokken leer je, naast het kunnen besturen van de metro en de simulatortraining, de technische zaken. Er wordt dan stilgestaan bij de regelgeving en de procedures. Tussen het leren door krijg je toetsen om je kennis te testen, en de periode wordt officieel afgesloten met theorie-examen. 

Als je bent geslaagd voor de theorie en praktijk, dan ga je samen met je mentor zogenoemde ‘exploitatiediensten’ rijden: diensten mét passagiers. Hier leer je onder andere hoe je de rijdienst en het rooster moet lezen, hoe je moet aflossen, en hoe de communicatie met de Centrale Verkeersleiding (CVL) gaat. Deze periode wordt afgesloten met een praktijkexamen. Geslaagd? Dan mag je jezelf zelfstandig metrobestuurder noemen.

Zo solliciteer je bij de RET

 • 1. Solliciteren

  - Je verstuurt je cv en motivatiebrief via de sollicitatieknop onderaan de vacature. - Je cv en motivatie worden bekeken en de recruiter neemt zo snel mogelijk contact met je op. Voldoe je aan de eisen? Dan krijg je een uitnodiging voor het maken van een capaciteitentest. Als je de test hebt gehaald, dan word je uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst.

 • 2. Informatiebijeenkomst

  Op de informatiebijeenkomst krijg je meer informatie over de functie en de RET als organisatie.

 • 3. GRV

  Tijdens de GRV (Gesprek/Rijtest/Viennatest) wordt je motivatie voor de functie besproken en wordt er gekeken of er een match is met de RET. Als er een match is tussen jou en de RET word je ingepland voor de WLS-keuring, oftewel: de wetlokaalspoorkeuring. Deze keuring bestaat uit een psychologisch en medisch onderdeel; beide onderdelen moeten behaald worden.

 • 4. Aangenomen

  Het einde is in zicht. Als je alle rondes positief hebt doorlopen doen wij jou een arbeidsvoorwaardenvoorstel. Ga je akkoord met het voorstel? Gefeliciteerd, dan ben je aangenomen!

Verhalen van collega’s

 • Ilse

  Metrobestuurder


  "Je krijgt een interne opleiding om de metro goed te besturen."

  Bekijk video
Meer verhalen

Vragen? Stel ze hier

 • Djaïr Lubsen

  Corporate Interim Recruiter

 • Esteban Sanchez Moreno

  Corporate Recruiter Exploitatie