Veiligheid

Als controleur openbaar vervoer zorg je door middel van service, controle en handhaving voor sociale veiligheid in het openbaar vervoer.

Bekijk vacatures (1)

Ben jij zelfverzekerd, klantvriendelijk en durf je initiatief te nemen? Als controleur openbaar vervoer bij de RET controleer je reizigers op hun vervoersbewijzen en kijk je of iedereen zich aan de huisregels houdt. Indien nodig hoort ook het controleren van de identiteit van reizigers en het opmaken van processen-verbaal bij je takenpakket. Op die manier houd je het Rotterdamse openbaar vervoer veilig voor iedereen.

Opleiding controleur openbaar vervoer

Voordat je als controleur openbaar vervoer aan het werk mag, volg je eerst een opleiding van in totaal 1 jaar. De eerste 3 maanden word je ingezet als conducteur op de tram. Tijdens deze periode is het vooral belangrijk dat je lijnenkennis opdoet en werkt aan het contact met leuke, maar soms ook lastige passagiers. Daarnaast krijg je een aantal weken les in verschillende modules van het strafrecht. Je kennis wordt tussendoor getest met een aantal tussentijdse toetsen en je sluit de periode af met een examen.

Geslaagd? Dan ga je aan de slag met de verschillende BOA-domeinen, waar zowel een stuk theorie en praktijk bij hoort. Als je geslaagd bent voor alle BOA-domeinen, dan ga je veel praktijkervaring opdoen en reguliere diensten draaien samen met een leermeester. Na een jaar word je in een groep geplaatst, ga je zelfstandig aan het werk en word je begeleid door een leermeester. Je mag je jezelf dan officieel BOA noemen.

Verhalen van collega’s

 • Ilse

  Metrobestuurder


  "Je krijgt een interne opleiding om de metro goed te besturen."

  Bekijk video
 • Jeroen

  Buschauffeur


  "Wat je geeft, krijg je ook terug."

  Bekijk video
Meer verhalen